Składniki:
1 op. makaronu lasagne
500 g świeżego szpinaku
5 ząbków czosnku
300 ml śmietanki kremówki
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, majeranek
2 op.mozzarelli
beszamel:
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 żółtka
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
parmezan do posypania
1. Cebulkę obieramy i kroimy na małe piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, posypujemy majerankiem i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Szpinak płuczemy i całe liście wrzucamy do cebuli, dusimy tak długo aż woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietankę 30% mieszamy z mąką i dodajemy do szpinaku.
2. Robimy sos beszamelowy. Masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy, wlewamy do szpinaku.
3. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na bardzo małą kostkę, smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (do kurczaka, soli i pieprzu).
4. Makaron przygotowujemy tak jak wskazane jest to na opakowaniu. Blachę smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami:
makaron -> szpinak z beszamelem ->kurczak -> mozzarella -> makaron ... itd :) Na wierzch wykładamy resztę sosu szpinakowego i obficie posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 180*C przez 30 minut. Wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz