Ciasteczka owsiane to jedna z moich ulubionych przekąsek. W sklepach długo szukałam odpowiednich dla siebie, ale wszystkie były zdecydowanie za słodkie. Poniżej przedstawiam przepis na ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, idealnie kruche i bez nadmiaru cukru.
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 szklanki płatków owsianych
125 g masła
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g łuskanego słonecznika
sól
1 tabliczka mlecznej czekolady
parę łyżek śmietanki 30%
1. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, słonecznik, sól, roztopione masło, płatki owsiane i jajka. Wszystko dokładnie razem mieszamy.
2. Z masy lepimy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce w lekkich odstępach. Owsiana masa klei się do dłoni, więc warto przed każdym formowaniem ciasteczek moczyć ręce w zimnej wodzie.
3. Ciastka pieczemy ok 25 minut w 180*C. Mleczną czekoladę roztapiamy z paroma łyżkami śmietanki 30% w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarujemy od spodu czekoladą. Gotowe owsianki najlepiej smakują schłodzone w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz