17 mar 2015

Makaron z kiełbasą drobiową w sosie śmietanowo - ziołowym


W robieniu domowych wędlin i kiełbas nie znam umiaru. Zawsze wyjdzie mi ich tak dużo, że później dzielę się nimi z rodziną. Nawet tym razem marne 1,5 kg mięsa na kiełbaski wystarczyły na przygotowanie dwóch obiadów dla trojga osób. Swój koniec kiełbaski ujrzały w pysznym sosie śmietanowo - czosnkowym, który idealnie komponował się ze świeżymi ziołami i słodkimi dodatkami.


Składniki:

1/2 kg kiełbasy drobiowej parzonej
3 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
4 suszone pomidory
1/4 szkl. suszonej żurawiny
200ml śmietanki 30%
1 szkl. mleka 1,5%
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz, zioła prowansalskie
szczypta słodkiej i ostrej papryki
szczypta kurkumy
olej
3 porcje makaronu (po 250g każda)
parmezan
świeże oregano


1. Kiełbasę kroimy w plasterki lub na cząstki (zależy od jej rodzaju). Ja do tego dania użyłam domowej kiełbasy drobiowej w jelicie 22/24. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do momentu, aż całość lekko się zarumieni. Doprawiamy do smaku ostrą papryczką.

2. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do głębokiego rondelka, dodajemy kukurydzę, żurawinę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszaną słodką śmietankę z mlekiem i mąką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 minut. Na sam koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i kurkumą.

3. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli i 2 łyżkami oleju. Gdy woda zawrze, wrzucamy makaron i gotujemy go bez przykrycia do miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Ugotowany makaron cedzimy, ale w żadnym wypadku nie przelewamy zimną wodą.

4. Gorący sos mieszamy z gorącym makaronem, posypujemy startym parmezanem i posiekanym świeżym oregano.

SMACZNEGO :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz