20 wrz 2015

Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu



Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni Lidla, które odbywały się w studio Cook up w Warszawie. Prowadzącym zajęcia był Teo Vafidis, z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni. Jednym z dań, które przygotowywaliśmy była właśnie starożytna sałatka z kaszą bulgur. Prosta jak drut, pyszna i sycąca, idealna na śniadanie :) Przez ten tydzień postaram się przedstawić 3 dania, które powstały w naszej greckiej kuchni.
Akcja ,,hellada na talerzu" czas start! :-)

Składniki:

1 granat
1 szkl kaszy bulgur
2 szkl wody (wrzątek)
3 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanych migdałów, pistacji lub orzechów włoskich
70 g sera feta
sól i pieprz

dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z granatu
pieprz


1. Do miski wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wrzątkiem, nakładamy pokrywkę, owijamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce po to, aby kasza zmiękła. Po ok 30 minutach kaszę odkrywamy, mieszamy i studzimy.

2. Do wystudzonej kaszy dodajemy posiekany koperek, cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem, migdały oraz pokruszony ser feta. Granat przecinamy na pół i wyciskamy (w ten sposób będą i ziarenka i sok).

3. Składniki na dressing dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy sałatkę.


SMACZNEGO :-)






3 komentarze:

  1. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie słyszałem o kaszy bulgur. Postanowiłem jednak spróbować i jest pyszna (zarówno kasza jak i sałatka). Myślę właśnie o zastosowaniu kaszy w zupach (np jarzynowej).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza bulgur nadaje się do wszystkiego, od deserów po zupy, dania główne czy sałatki. Dla mnie jest jedną z najlepszych kasz. Pozdrawiam :)

      Usuń