20 wrz 2015
Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni Lidla, które odbywały się w studio Cook up w Warszawie. Prowadzącym zajęcia był Teo Vafidis, z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni. Jednym z dań, które przygotowywaliśmy była właśnie starożytna sałatka z kaszą bulgur. Prosta jak drut, pyszna i sycąca, idealna na śniadanie :) Przez ten tydzień postaram się przedstawić 3 dania, które powstały w naszej greckiej kuchni.
Akcja ,,hellada na talerzu" czas start! :-)
Składniki:
1 granat
1 szkl kaszy bulgur
2 szkl wody (wrzątek)
3 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanych migdałów, pistacji lub orzechów włoskich
70 g sera feta
sól i pieprz
dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z granatu
pieprz
1. Do miski wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wrzątkiem, nakładamy pokrywkę, owijamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce po to, aby kasza zmiękła. Po ok 30 minutach kaszę odkrywamy, mieszamy i studzimy.
2. Do wystudzonej kaszy dodajemy posiekany koperek, cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem, migdały oraz pokruszony ser feta. Granat przecinamy na pół i wyciskamy (w ten sposób będą i ziarenka i sok).
3. Składniki na dressing dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
sałatka była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że nigdy wcześniej nie słyszałem o kaszy bulgur. Postanowiłem jednak spróbować i jest pyszna (zarówno kasza jak i sałatka). Myślę właśnie o zastosowaniu kaszy w zupach (np jarzynowej).
OdpowiedzUsuńKasza bulgur nadaje się do wszystkiego, od deserów po zupy, dania główne czy sałatki. Dla mnie jest jedną z najlepszych kasz. Pozdrawiam :)
Usuń