23 wrz 2015

Kolacja degustacyjna w Hilton Garden Inn 7 chwil by Piotr Pabisiak


Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w kolacji degustacyjnej przygotowanej przez Piotra Pabisiaka. Cała kolacja przebiegła w pięknej i bardzo smacznej odsłonie. Dania przygotowane były z największą dokładnością i smakiem, a przede wszystkim z wielką pasją.

,,7 chwil by Piotr Pabisiak" to spotkanie z całkiem inną kuchnią, niż mamy na co dzień. Dania ekskluzywne spożywane w eleganckim hotelu Hilton Garden Inn to nie lada przeżycie. Wbrew pozorom taka kolacja jest dostępna dla każdego, kto chciałby w eleganckiej i przyjemnej atmosferze zjeść wspaniałe autorskie dania. 

Cena za autorskie 7 dań oraz wino dostępne przez cały wieczór to 135 zł/os. Aby uczestniczyć w kolacji należy jedynie wcześniej zarezerwować sobie miejsce. Gwarantem jest uprzejma obsługa, idealne dania, wspaniały szef kuchni i genialna atmosfera :-)




APERITIF

Elderflower Infusion

Na przywitanie zostaliśmy poczęstowani lampką białego wina musującego z sokiem z czarnego bzu i owocami. Jak na początek to była świetna rozgrzewka :-)




PRZYSTAWKA I

Tatar ze świeżego pstrąga z rzodkiewką i świeżą kolendrą, podany z sosem gruszkowym

Tak, to zdecydowanie najlepszy tatar jaki jadłam w życiu. Delikatna ryba, aromatyczna kolendra, chrupiąca rzodkiewka i ziarna soli podane na aksamitnym musie gruszkowym to połączenie idealne, harmonijne i niebywale smaczne. Długo żałowałam, że była to jedynie porcja degustacyjna :-)



PRZYSTAWKA II

Delikatnie opiekana kaszanka podana z musem z topinamburu, glazurowaną wiśnią i kruchymi listkami szpinaku

Kaszanka na słodko dla kogoś, kto wiecznie zajada ją z czosnkiem, ogórkiem kiszonym i mlekiem to bardzo ciekawe smakowe doznanie. Ale za to jakie pozytywne. Kaszanka z lekko chrupiącą skórką z kwaśną wiśnią wbrew pozorom zgrywa się po prostu idealnie. Topinambur świetnie przełamywał smak całego dania. Danie tworzyło świetną smakową jedność. 




ZUPA

Aksamitny krem z dyni serwowany z malinową pianką

Na wrześniowe wieczory nie może być nic lepszego niż pikantna zupa z dyni. Dodatek słodkiej malinowej pianki to dla mnie zupełna nowość. Słodycz z musu zdominowała smak dyni i ostrość, ale to nie znaczy, że danie było niesmaczne. Krem był idealnie gładki, delikatny i naprawdę dobry. Ja jednak pozostanę wierna tradycyjnej zupie dyniowej z dużą ilością ostrych przypraw. Polecam jednak wypróbować tę wersję, na pewno będziecie mile zaskoczeni.


 
DANIE GŁÓWNE I

Smażony filet z sandacza podany na kiszonych ogórkach z glazurowanymi kurkami, świeżym tymiankiem i sosem z selera

Na tym talerzu dużo się działo. Ale dużo pyszności. Sandacz idealnie usmażony z aksamitnym sosem selerowym - Bomba! Do tego sezonowe kurki, świeże zioła, jadalne kwiaty i kiszony ogórek. Połączenie warte grzechu :-)




DANIE GŁÓWNE II

Grillowana polędwica wołowa z duszoną w occie jabłkowym i jeżynach czerwoną cebulą podana z karmelizowanym jabłkiem i chipsem z ziemniaka


Brak mi słów na to danie. Soczysta polędwica wołowa podana z sosem jeżynowym to strzał w dziesiątkę. A do tego kolejny słodki akcent - karmelizowane jabłuszka. Składniki idealnie ze sobą współgrające. 





 A teraz czas na coś słodkiego....


DESER I 

 Lody z buraka z sałatką z botwinki, jeżyn i sosu imbirowego   

Te lody to prawdziwa petarda. Burak sam w sobie jest lekko mdły i ziemisty.. więc jak mogą wyjść z niego cudowne lody? Rąbek tajemnicy uchylił w tym deserze Piotr Pabisiak. Szczypta smaku, szczypta pasji i szczypta dodatków (a między innymi sosu imbirowego) i mamy najlepsze lody na świecie :-)





DESER II

Domowego wypieku beza serwowana z duszonymi śliwkami o smaku chili i rozmarynu

Na koniec wisienka na torcie ,,7 chwil" - chrupiąca beza z pikantnymi śliwkami. Tak słodki deser to idealne uwieńczenie kolacji. 





 Kilka dodatkowych zdjęć z kolacji...











Całemu zespołowi Kucharzy, a przede wszystkim Panu Piotrowi Pabisiakowi dziękuję za zaproszenie na kolację degustacyjną, wspaniale spędzony wieczór przy lampkach dobrego wina i wybornej kolacji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz