Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w kolacji degustacyjnej przygotowanej przez Piotra Pabisiaka. Cała kolacja przebiegła w pięknej i bardzo smacznej odsłonie. Dania przygotowane były z największą dokładnością i smakiem, a przede wszystkim z wielką pasją.
,,7 chwil by Piotr Pabisiak" to spotkanie z całkiem inną kuchnią, niż mamy na co dzień. Dania ekskluzywne spożywane w eleganckim hotelu Hilton Garden Inn to nie lada przeżycie. Wbrew pozorom taka kolacja jest dostępna dla każdego, kto chciałby w eleganckiej i przyjemnej atmosferze zjeść wspaniałe autorskie dania.
Cena za autorskie 7 dań oraz wino dostępne przez cały wieczór to 135 zł/os. Aby uczestniczyć w kolacji należy jedynie wcześniej zarezerwować sobie miejsce. Gwarantem jest uprzejma obsługa, idealne dania, wspaniały szef kuchni i genialna atmosfera :-)
APERITIF
Elderflower Infusion
Elderflower Infusion
Na przywitanie zostaliśmy poczęstowani lampką białego wina musującego z sokiem z czarnego bzu i owocami. Jak na początek to była świetna rozgrzewka :-)
PRZYSTAWKA I
Tatar ze świeżego pstrąga z rzodkiewką i świeżą kolendrą, podany z sosem gruszkowym
Tak, to zdecydowanie najlepszy tatar jaki jadłam w życiu. Delikatna ryba, aromatyczna kolendra, chrupiąca rzodkiewka i ziarna soli podane na aksamitnym musie gruszkowym to połączenie idealne, harmonijne i niebywale smaczne. Długo żałowałam, że była to jedynie porcja degustacyjna :-)
PRZYSTAWKA II
Delikatnie opiekana kaszanka podana z musem z topinamburu, glazurowaną wiśnią i kruchymi listkami szpinaku
Kaszanka na słodko dla kogoś, kto wiecznie zajada ją z czosnkiem, ogórkiem kiszonym i mlekiem to bardzo ciekawe smakowe doznanie. Ale za to jakie pozytywne. Kaszanka z lekko chrupiącą skórką z kwaśną wiśnią wbrew pozorom zgrywa się po prostu idealnie. Topinambur świetnie przełamywał smak całego dania. Danie tworzyło świetną smakową jedność.
ZUPA
Aksamitny krem z dyni serwowany z malinową pianką
Na wrześniowe wieczory nie może być nic lepszego niż pikantna zupa z dyni. Dodatek słodkiej malinowej pianki to dla mnie zupełna nowość. Słodycz z musu zdominowała smak dyni i ostrość, ale to nie znaczy, że danie było niesmaczne. Krem był idealnie gładki, delikatny i naprawdę dobry. Ja jednak pozostanę wierna tradycyjnej zupie dyniowej z dużą ilością ostrych przypraw. Polecam jednak wypróbować tę wersję, na pewno będziecie mile zaskoczeni.
DANIE GŁÓWNE I
Smażony filet z sandacza podany na kiszonych ogórkach z glazurowanymi kurkami, świeżym tymiankiem i sosem z selera
Na tym talerzu dużo się działo. Ale dużo pyszności. Sandacz idealnie usmażony z aksamitnym sosem selerowym - Bomba! Do tego sezonowe kurki, świeże zioła, jadalne kwiaty i kiszony ogórek. Połączenie warte grzechu :-)
DANIE GŁÓWNE II
Grillowana polędwica wołowa z duszoną w occie jabłkowym i jeżynach czerwoną cebulą podana z karmelizowanym jabłkiem i chipsem z ziemniaka
Brak mi słów na to danie. Soczysta polędwica wołowa podana z sosem jeżynowym to strzał w dziesiątkę. A do tego kolejny słodki akcent - karmelizowane jabłuszka. Składniki idealnie ze sobą współgrające.
A teraz czas na coś słodkiego....
DESER I
Lody z buraka z sałatką z botwinki, jeżyn i sosu imbirowego
Te lody to prawdziwa petarda. Burak sam w sobie jest lekko mdły i ziemisty.. więc jak mogą wyjść z niego cudowne lody? Rąbek tajemnicy uchylił w tym deserze Piotr Pabisiak. Szczypta smaku, szczypta pasji i szczypta dodatków (a między innymi sosu imbirowego) i mamy najlepsze lody na świecie :-)
DESER II
Domowego wypieku beza serwowana z duszonymi śliwkami o smaku chili i rozmarynu
Na koniec wisienka na torcie ,,7 chwil" - chrupiąca beza z pikantnymi śliwkami. Tak słodki deser to idealne uwieńczenie kolacji.
Kilka dodatkowych zdjęć z kolacji...
Całemu zespołowi Kucharzy, a przede wszystkim Panu Piotrowi Pabisiakowi dziękuję za zaproszenie na kolację degustacyjną, wspaniale spędzony wieczór przy lampkach dobrego wina i wybornej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz