24 cze 2015

Placki ziemniaczane zapiekane z serem i sosem grzybowym



Kolejna odsłona placków ziemniaczanych ,,na szybko", tym razem nie zmielonych w blenderze, a przepuszczonych przez sokowirówkę (zbliżam się coraz bardziej do wersji tartej!:) ) z dużą ilością świeżego koperku i świeżą bułką. Placki zapieczone w piekarniku są niebywale chrupiące i smaczne. Można je podawać nie tylko z sosem grzybowym, ale także z gulaszem, sosem koperkowym lub innym ulubionym :-)

Składniki: 

1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 jajka L
1 zmielona świeża bułka
1 pęczek koperku
sól i pieprz
olej


sos grzybowy:

2 łyżki masła klarowanego
250 g pieczarek
250 g boczniaków
kilka suszonych grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 - 2 szkl wywaru spod grzybów
ok 3 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pierz

Ponadto:

250 g żółtego sera
pęczek koperku


1. Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Suchą część przekładamy do miski, a wodę odstawiamy na ok 5 minut. W tym czasie wytrąci się w niej mąka ziemniaczana, która zagęści nam placki. Do ziemniaków powoli dolewamy wodę. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta (jak śmietana) pozostałą wodę wylewamy, a ze spodu garnka w którym stała wyskrobujemy łyżką skrobię ziemniaczaną.

2. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz, a na końcu zmieloną bułkę. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.

3. Grzyby płuczemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle razem z grzybami suszonymi. Gdy puszczą wodę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wodę spod suszonych grzybów i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

4. Placki ziemniaczane układamy na blaszce, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 10 minut w 200*C. Przed podaniem polewamy sosem grzybowym i posypujemy posiekanym koperkiem.


SMACZNEGO :-)



1 komentarz: