25 cze 2015

Gołąbki w sosie pomidorowym



Popularne gołąbki w sosie pomidorowym - jak tu ich nie lubić? Pyszna kapusta nadziana ryżem z mięsem w sosie pomidorowy... smacznie i.. szybko :) Mi przyrządzenie takiego obiadu zajmuje ok 40 minut, ale jak to się mówi, praktyka czyni mistrza :) Z gołąbków najbardziej lubię kapustę z sosem. Mój A. niestety na tym bardzo cierpi, bo gdy tylko się odwróci.. .zostaje mu tylko samo mięsko z ryżem :-)))

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
2 szkl ryżu
1 kg mięsa z łopatki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
słodka papryka
majeranek
sól, pieprz
3 łyżki oleju

sos pomidorowy:

300 g koncentratu pomidorowego
1,5 szkl wody
4 - 5 łyżek ostrego keczupu
szczypta soli i cukru
kilka listków lubczyku


1. Liście kapusty delikatnie ściągamy z główki, płuczemy i gotujemy tak, aby trochę zmiękły (ok 1 minutę), odcinamy łykowatą, twardą część i odstawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 1 szkl ryżu na 2 szkl wody). Mięso kroimy w drobną kostkę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (ja to robię zawsze na najmniejszym sitku).

2. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy zmielone mięso, sporo słodkiej papryki, majeranek, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok 10 minut.

3. Podsmażone mięso i ugotowany ryż dokładnie mieszamy ze sobą, w razie potrzeby masę możemy jeszcze doprawić. Ugotowane liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem tak samo, jak faszeruje się krokiety, ale robimy to dużo ciaśniej .Uformowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy wodą tylko do ich przykrycia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200*C. Gołąbki zapiekamy ok 30 minut.

4. Składniki na sos łączymy ze sobą i stawiamy na ogniu. Gotujemy tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gołąbki podajemy polane sosem.


SMACZNEGO :-)







1 komentarz: