20 cze 2015

Klops z koperkiem w szynce parmeńskiej



No to klops!... dzisiaj na obiad :-) Soczyste, bardzo aromatyczne mięso otulone surową szynką to danie proste, ale bardzo wykwintne. Jedni robią go z jajkiem na twardo, a inni bez. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Klops idealnie pasuje do młodych ziemniaków i chrupiących młodych warzyw. U mnie w wersji bez sosu - jest zbyt dobry, żeby zagłuszać jego smak :-)

Składniki:

ok 1,2 kg szynki wieprzowej
3 jajka L
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 szkl zmielonego świeżego chleba
1 szkl mleka
1 pęczek koperku
słodka papryka
ostra papryka
sól, pieprz

10 plastrów szynki parmeńskiej


1. Mięso wieprzowe oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach. Zmielony chleb zalewamy mlekiem i czekamy, aż nim nasiąknie. Do mięsa dodajemy chleb, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i koperek, paprykę słodką i ostrą, sól i pierz.

2. Mięso można wyrabiać dłońmi, ale  łatwiej będzie użyć do tego miksera z końcówką do mieszania. Mięso tak długo miksujemy, aż stanie się jednolite. Podczas wyrabiania możemy dolewać wody lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

3. Formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wykładamy plastrami szynki parmeńskiej i wlewamy do niej mięsną masę. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Klopsa w takiej temperaturze pieczemy 1 godzinę, a kolejne 20 minut już bez folii w 200*C.


SMACZNEGO :-)







2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam takiego dania ale... wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIgdy nie jadłam takiego "klopsa".

    OdpowiedzUsuń