19 cze 2015

Pasta słonecznikowa


Pasta ze słonecznika to bardzo ciekawa propozycja na smarowidło do chleba. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i smaczna, to i weganie nią na pewno nie pogardzą. Jak dla mnie jej etap mógłby się zakończyć na moczeniu ziarenek (och jak cudownie one smakują, jak świeżo obrane nasionka z łupinek :-) ), ale nie o tym jest dzisiejszy post :-) Kolejne smarowidło, które dołączam do domowej kolekcji zdrowych past w mojej skromnej ocenie punktuję na 4+ :-)
A trochę więcej o właściwościach zdrowotnych słonecznika można poczytać TUTAJ

Składniki:

250 g ziaren słonecznika
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu tartego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego


1. Pestki słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

2. Do kielicha blendera wrzucamy pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, wodę i przyprawy. Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.

3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.


SMACZNEGO :-)





7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pastę słonecznikową ale też Tahini:)
    Twoja wersja pasty prezentuje się bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile taką pastę można trzymać po otwarciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po przygotowaniu pastę można przechowywać do ok 1,5 tyg w lodówce, ale rzadko kiedy doczeka tego czasu :-) generalnie nie ma się w niej co zepsuć, więc na upartego pewnie i dłużej mogłaby być, ale smak na pewno się nieco zmieni :-)

      Usuń
  3. świetny przepis, idealne do chleba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem, koniecznie muszę przestestować!

    OdpowiedzUsuń