Pasta ze słonecznika to bardzo ciekawa propozycja na smarowidło do chleba. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i smaczna, to i weganie nią na pewno nie pogardzą. Jak dla mnie jej etap mógłby się zakończyć na moczeniu ziarenek (och jak cudownie one smakują, jak świeżo obrane nasionka z łupinek :-) ), ale nie o tym jest dzisiejszy post :-) Kolejne smarowidło, które dołączam do domowej kolekcji zdrowych past w mojej skromnej ocenie punktuję na 4+ :-)
A trochę więcej o właściwościach zdrowotnych słonecznika można poczytać TUTAJ
Składniki:
250 g ziaren słonecznika
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu tartego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1. Pestki słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą.
2. Do kielicha blendera wrzucamy pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, wodę i przyprawy. Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.
3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
SMACZNEGO :-)
Bardzo lubię pastę słonecznikową ale też Tahini:)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja pasty prezentuje się bardzo apetycznie:)
świetna pasta do chleba!
OdpowiedzUsuńsuper przepis ! :)
OdpowiedzUsuńA ile taką pastę można trzymać po otwarciu?
OdpowiedzUsuńpo przygotowaniu pastę można przechowywać do ok 1,5 tyg w lodówce, ale rzadko kiedy doczeka tego czasu :-) generalnie nie ma się w niej co zepsuć, więc na upartego pewnie i dłużej mogłaby być, ale smak na pewno się nieco zmieni :-)
Usuńświetny przepis, idealne do chleba! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim przepisem, koniecznie muszę przestestować!
OdpowiedzUsuń