27 cze 2015

Makaron z boczkiem i bobem



Długo czekałam i w końcu się doczekałam... siatka bobu chłodzi się już w lodówce :-) Bobu w tym roku nie jest zbyt dużo, a do tego jego cena w porównaniu do poprzednich lat powala, jednak patrząc na jego sezonowość nie mogłam sobie odmówić zakupu chociaż jednego woreczka :-) Bób dodaję do sałatek, robię z niego pastę do chleba, ale także świetnie smakuje w daniu głównym. Moja dzisiejsza propozycja to makaron z boczkiem i bobem. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.


Składniki:

2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 kg bobu
25 dag boczku wędzonego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
ostra papryka

makaron muszle - 1 garść na porcję (u mnie 4)
cebulka dymka


1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z boczku odcinamy skórę, kroimy go w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok 7 minut.

2. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy: sposób pierwszy to tradycyjne gotowanie bobu w garnku z wodą. Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy bób i dodajemy ok pół łyżeczki cukru. Sól wsypujemy dopiero pod koniec gotowania. Cały proces trwa ok 15 minut, ale nie dłużej! Sposób drugi (stosowany przeze mnie i wg mnie smaczniejszy ) to gotowanie bobu na parze. Ja to robię w parowarze i cały proces trwa ok 10 minut. 

3. Ugotowany bób (można ściągnąć z niego skórkę, ale nie trzeba) mieszamy z boczkiem i cebulą. Gorący, NIE przelany zimną wodą makaron mieszamy z dodatkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną cebulką dymką.


SMACZNEGO :-)



6 komentarzy:

  1. Mniam! Smaczne połączenie :) ja też czekałam na bób i pierwszy woreczek będę zajadać na dzisiejszą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam ale wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego w tytule jest Makron, a nie makaron?

    OdpowiedzUsuń
  4. zwykła literówka... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham bób, a najlepiej jak go się je samego bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, sezonowe danie, częstuję się porcyjką.

    OdpowiedzUsuń