23 maj 2015

Cielęcina z serem camambert w sosie morelowym



Przepis na smakowite roladki cielęce powstał całkowicie przez przypadek. To bardzo smaczne i wykwintne danie pozlepiałam z lodówkowych resztek. Mięso jest niebywale kruche i delikatne, a słodycz sosu morelowego przełamuje charakterystyczny smak cielęciny. Takie roladki można również przyrządzić z mięsa drobiowego lub wołowego.

Składniki:

roladki:

1/2 kg plastrów cielęciny
2 op serka camembert
1/2 szkl wody
olej
sól
pieprz
mąka

sos morelowy:

300 g moreli (użyłam moreli w syropie)
150 ml wody
100 ml białego wina (użyłam Martini)
50 ml soku spod moreli
gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz


1. Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser camembert kroimy w cienkie plastry i układamy je na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące.

2. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spod moreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

3. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Gdy lekko się zezłocą, podlewamy je wodą i dusimy ok 15 minut pod przykryciem.

5. Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym. 


SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz