25 maj 2015

Warzywne samosa



Samosa to pyszne przekąski wywodzące się prosto z Indii. Są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Cała tajemnica tego dania tkwi w odpowiednim doborze aromatycznych przypraw. Samosa w moim wydaniu jest wegetariańskie, ale również można napełnić je mięsnym farszem. W ciągu dwóch dni robiłam je aż dwa razy, stąd też samosa na moich zdjęciach wyglądem przypomina pierożki, a nie rożki (za drugim razem miałam mniej czasu na przygotowania :) ). Na szczęście nie wygląd świadczy o smaku dania. Szczerze polecam jego przygotowanie.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
60 ml oleju
ok 100 ml gorącej wody

farsz:

4 ugotowane ziemniaki
150 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki garam masala
2 łyżki soku z cytryny
olej


1. Przygotowanie ciasta: na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wymieszaną wodę z olejem. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut.

2. Przygotowanie farszu: w woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy nasiona gorczycy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz pozostałe przyprawy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się unosić aromat.

3. Pokrojone w kostkę ziemniaki i rozmrożony groszek dodajemy do przypraw, wlewamy sok z cytryny i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

4. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z kul rozwałkowujmy na placki o średnicy ok 18 cm, przekrawamy je na pół, zlepiamy ze sobą z jednej strony tworząc rożek, który następnie napełniamy farszem. Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju.

5. Gorące samosa podajemy z chutneyem z mango.


SMACZNEGO :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz