26 maj 2015

Grzanki z kurczakiem w sezamie, pastą chutney i pomarańczą

 

Czasami organizując przyjęcia mamy spory problem ze sztućcami. Na szczęście istnieją potrawy, gdzie widelec jest zupełnie zbędny. Tak, to wspaniałe finger food, do których nam potrzeba jedynie sprawnych rączek :-) Do takich przekąsek zaliczają się właśnie moje kanapki, idealne jako dodatek np. do sałatki, ale także bardzo smaczne zajadane jako odrębne danie.

Składniki:

1 bochenek ciemnego pieczywa
350 g białego sera półtłustego
ok 200 g pikantnego chutney z mango (można dać więcej lub mniej)
5 piersi z kurczaka
1 pomarańcza
szczypiorek
masło
sezam do obtoczenia piersi z kurczaka
oliwa bazyliowa
sól, pieprz


1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, myjemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i oliwą bazyliową, a następnie każdą z nich obtaczamy w sezamie. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurczaka najlepiej jest usmażyć dzień przed serwowaniem kanapek, a na chwilę przed ich przygotowaniem włożyć go do piekarnika nagrzanego do 200*C i podgrzać. Kurczak jest wtedy chrupiący i podczas krojenia nie rozpada się.

2. Biały ser i chutney z mango mieszamy ze sobą. Kromki ciemnego pieczywa smarujemy masłem, posypujemy solą i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 8 minut. Gorące pieczywo smarujemy pastą serową, a na niej kładziemy pokrojonego w plastry kurczaka i plasterki pomarańczy. Kanapki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

3. Kanapki smakują najlepiej zaraz po przyrządzeniu, ale zimnymi na pewno też nie pogardzicie.


SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz