22 maj 2015

Sos morelowy do potraw mięsnych


Sos morelowy powstał z myślą o tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z lekką słodyczą. Ja do takich osób zdecydowanie należę, więc dla mnie taka para, to para idealna. Taki sam sos można zrobić z suszonych moreli, jednak należy je wcześniej zamoczyć i pozwolić im napęcznieć.
Sos idealnie nadaje się do mięsa drobiowego, cielęciny i wołowiny.

Składniki:

300 g moreli (użyłam moreli w syropie)
150 ml wody
100 ml białego wina (użyłam Martini)
50 ml soku spod moreli
gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz


1. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spod moreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.


2. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz: