16 kwi 2015

Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem




Pierwszy raz miałam okazję robić i jeść zupę chrzanową. Bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - jest delikatna i kremowa, a podsmażony boczek nadaje jej niezwykłego aromatu. Zupa chrzanowa to świetnie danie wpisujące się w świąteczne menu, chociaż u mnie pierwszy raz zagościła wczoraj. I na pewno nie będę się ograniczać z jej przygotowaniem tylko do jednego razu w roku (na Wielkanoc) :-).

Składniki:


jasna część z 1 pora
1 mały seler
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 ziemniaki
3/4 słoiczka chrzanu (można dać mniej lub więcej)
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
majeranek, sól, pieprz

2,5 - 3l wywaru drobiowego
4 jajka ugotowane na twardo
ok 10cm kawałek wędzonego boczku


1. Wywar drobiowy zagotowujemy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce, a cebulę w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa, a następnie podsmażamy ok 5 minut. Gdy się zeszklą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę selerem oraz ziemniakami wrzucamy do gotującego się wywaru.

2. Po upływie ok 10 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przelewamy do kielicha blendera lub odpowiednią końcówką miksujemy na krem (trwa to ok 3 - 4 minut).

3. Śmietankę mieszamy z chrzanem i jedną chochlą zupy (zapobiegnie to zważeniu śmietanki) i dolewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

4. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż się dokładnie wytopi.

5. Zupę podajemy z jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem.


SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz