13 kwi 2015

Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem



12 kwietnia mój mąż obchodził urodziny. Jak co roku miałam problem z wymyśleniem dania na ciepło. Tydzień wcześniej będąc na obiedzie u babci zajadałam się delikatnym mięsem w obłędnie smacznej kapuście. Widząc jak nam bardzo smakuje, babcia podzieliła się ze mną przepisem (który zresztą powędrował dalej :) ). Tym sposobem moje menu urodzinowe przybrało formę swojskiego stołu (wiejski chleb ze smalcem, galareta wieprzowa, swojskie kiełbasy i wędliny, moje danie główne i inne )
Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis z kuchni lidla Karola Okrasy.

Składniki:


1,5 kg mięsa z łopatki
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg wędzonego surowego boczku
500 ml jasnego piwa
5 ząbków czosnku
3 cebule
3 łyżki miodu
1 łyżka świeżego imbiru
1/2 cytryny
masło
kolendra, sól, pieprz


1. Wszystko smażymy na jednej patelni.

Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na większe kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy tak długo, aż się lekko wytopi i zarumieni. Przekładamy do miski.


2. W tym samym naczyniu co smażyliśmy boczek, podsmażamy również kawałki łopatki. Zarumienione mięso przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 1 łyżeczką świeżo zmielonej kolendry.


3. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki, a czosnek w cienkie plasterki.


4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. a następnie przekładamy do osobnego naczynia.


5. Kilogram kapusty kiszonej odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na patelnię (bez krojenia w drobne kawałki), dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę roztartej w moździerzu kolendry, 1 łyżkę miodu, sok i skórkę z połowy cytryny i starty imbir. Smażymy ok 8 minut, aż kapusta lekko się zarumieni.

6. Do dużego naczynia do zapiekania (u mnie to były dwa ceramiczne naczynia) przekładamy 2/3 kapusty i posypujemy ją boczkiem.


7. Na boczku z kapustą układamy kawałki mięsa i posypujemy je cebulą z czosnkiem.


8. Do pozostałej kapusty dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę kolendry i pół litra piwa. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


9. Na wierzch naszej zapiekanki wylewamy kapustę z piwem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Danie pieczemy 2 godziny w 170*C.


10. Zapiekankę podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem.



SMACZNEGO :-)





1 komentarz:

  1. Co za wspaniałe danie ! Mój mąż byłby zachwycony,gdybym je zrobiła.Zapisuję przepis, na jesieni, gdy ukisimy kapustę,wypróbuję.Pozdrawiam, Alicja.

    OdpowiedzUsuń