11 kwi 2015

Lemon curd




Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem, który idealnie nadaje się jako dodatek do mas. Można nim też polewać kruche spody tart, śmietankowe lody czy nawet ciasta. Krem robi się bardzo szybko, a jest naprawdę świetnym dodatkiem do wielu orzeźwiających deserów. Gotowy lemon curd można przechowywać ok 2 tyg w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Składniki:

3 żółtka
2 cytryny (sparzone)
120g masła (min. 82% tłuszczu)
80g cukru pudru


1. Do rondelka wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wyciśnięty sok z 2 cytryn, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy.


2. Gdy masa będzie już ciepła, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia kremu.


3. Gdy krem nabierze jasnej, żółciutkiej barwy jest już gotowy.


4. Krem przelewamy do wyparzonego słoika i chowamy do lodówki do zgęstnienia.


SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz