Dla ciekawskich inf. o pokrzywie znajdziecie tu: Pokrzywa i jej właściwości
Składniki:
naleśniki:
100g ugotowanych i odciśniętych listków pokrzywy
3 ząbki czosnku
2 jajka
1,5 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
spora szczypta soli i pieprzu
szczypta cukru
4 łyżki roztopionego masła
farsz:
500g białego sera
150g wędzonego łososia
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1. Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy (ok 5 razy), zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut.
Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz i cukier. Całość blendujemy ok 5 minut (musi powstać gładka masa naleśnikowa). Ciasto odkładamy na ok 15 minut.
2. Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie okrągłego talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.
3. Wędzonego łososia i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy widelcem lub mikserem.
4. Wystudzone naleśniki faszerujemy serem z wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.
SMACZNEGO :-)
Smak to jedno, ale ich wygląda powala :D
OdpowiedzUsuń