30 kwi 2015

Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia


Ta pokrzywa, to trochę nietypowy składnik... czyż nie? Nie wliczając moich poparzonych dłoni to ten produkt idealnie spełnia swoją rolę w kuchni. I nie chodzi mi tu o zaparzanie jej świeżych listków na ból brzucha czy jakiś stan zapalny. Pokrzywa świetnie sprawdziła się w moich naleśnikach. A jej smak? Niebiański! Podobny trochę do szpinaku, ale tylko podobny, bo dużo lepszy :-)
Dla ciekawskich inf. o pokrzywie znajdziecie tu: Pokrzywa i jej właściwości


Składniki:

naleśniki:

100g ugotowanych i odciśniętych listków pokrzywy
3 ząbki czosnku
2 jajka
1,5 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
spora szczypta soli i pieprzu
szczypta cukru
4 łyżki roztopionego masła

farsz:

500g białego sera
150g wędzonego łososia
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz


1. Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy (ok 5 razy), zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut.
Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz i cukier. Całość blendujemy ok 5 minut (musi powstać gładka masa naleśnikowa). Ciasto odkładamy na ok 15 minut.

2. Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie okrągłego talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.

3. Wędzonego łososia i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy widelcem lub mikserem.

4. Wystudzone naleśniki faszerujemy serem z wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.

SMACZNEGO :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz