3 kwi 2015

Chlebek do koszyczka jak gniazdko



W mojej kuchni praca wre od rana. Wczorajszy dzień przeznaczyłam na przygotowanie mięs, a w dzisiejszym zaplanowałam pieczenie słodkości i robienie innych drobnych świątecznych potraw.
Z dzieciństwa pamiętam sobotnie ogromne poranne kolejki w piekarni.. Każdy chciał kupić mały, zgrabny chlebek do święcenia. Przerażona możliwością powtórki z wcześniejszych lat, postanowiłam już po raz drugi upiec go samodzielnie :)

Składniki:

500g mąki pszennej
150g mąki żytniej chlebowej
4dag drożdży
425ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżka maku


1. W wodzie z oliwą rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut (miskę z ciastem można włożyć do nagrzanego piekarnika do 30*C) .

2. Gdy ciasto podrośnie, po raz kolejny (ale tym razem delikatnie) wyrabiamy je, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej części odrywamy mały kawałek ciasta i pleciemy z niego warkocz. Z drugiego kawałka formujemy bułeczkę i oplatamy warkoczem jej wierzch.


3. Bułki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 200*C przez ok 25 minut.

SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz