4 kwi 2015
Mazurek kajmakowy
Dla tych zapominalskich przedstawiam przepis na bardzo szybki w przygotowaniu mazurek kajmakowy :-) Na jutro będzie jak znalazł :-)
Składniki:
kruchy spód:
350g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
100g cukru pudru
200g masła
sól
masa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej
150g miękkiego masła
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z pomarańczy
bakalie do ozdoby
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka, jogurt, cukier puder i sól. Całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą haka. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 20 minut.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Dno formy o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na spód blachy. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu studzimy.
3. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy do niego po 1 łyżce kajmaku. Masę miksujemy tak długo, aż będzie jasna i puszysta. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pomarańczy.
4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód i ozdabiamy bakaliami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz