4 kwi 2015

Mazurek kajmakowy



Dla tych zapominalskich przedstawiam przepis na bardzo szybki w przygotowaniu mazurek kajmakowy :-) Na jutro będzie jak znalazł :-)


Składniki:

kruchy spód:

350g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
100g cukru pudru
200g masła
sól

masa kajmakowa:

1 puszka masy kajmakowej
150g miękkiego masła
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z pomarańczy

bakalie do ozdoby



1. Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka, jogurt, cukier puder i sól. Całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą haka. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 20 minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Dno formy o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na spód blachy. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu studzimy.

3. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy do niego po 1 łyżce kajmaku. Masę miksujemy tak długo, aż będzie jasna i puszysta. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pomarańczy.

4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód i ozdabiamy bakaliami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

SMACZNEGO :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz