6 kwi 2015
Budyń waniliowy z gruszką
Pyszny, kremowy budyń z intensywnie wyczuwalną wanilią królował dzisiaj u mnie na kolację. Delikatny jak chmurka, po prostu rozpływał się w ustach. Dodatek gruszek i bazylii nadał mu świeżości.
Składniki:
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru brązowego
1/2 laski wanilii
2 szkl mleka
1 łyżka masła
bazylia
2 gruszki
1 łyżka masła
kawałek cynamonu
sok z cytryny
1. 1,5 szkl mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii stawiamy na ogniu. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy ok 20 sekund.
2. Gruszki przekrawamy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, ścieramy do niego kawałek cynamonu i wrzucamy pokrojoną gruszkę. Całość podsmażamy ok 10 minut. 2 minuty przed zakończeniem dolewamy odrobinę soku z cytryny.
3. Gotowy budyń podajemy z gruszkami z sosem i listkiem bazylii.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, taki cudownie kremowy... Pycha! :)
OdpowiedzUsuń