8 kwi 2015

Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu



Przepisów na kluski leniwe w internecie jest tyle co na sałatki jarzynowe - każdy robi je inaczej. U mnie leniwe zawsze były robione z ziemniaków i sera, a kopytka z samych ziemniaków. Przeglądając różne przepisy naprawdę można się już z tym pogubić co jest czym :-) Ja jestem wierna przepisowi, który podarowała mi mama. Takie kluseczki nigdy mnie nie zawiodły, nie rozpadły się, po prostu były i są idealne. Kiedyś jadałam je tylko z masełkiem i cukrem, jednak od niedawna zaczynam wprowadzać zdrowszy tryb życia niż dotychczas i postanowiłam podać je z lekkim, dietetycznym sosem brokułowym.


Składniki:

1 kg ugotowanych i obranych ziemniaków
300g białego sera
2 jajka
kilka łyżek mąki ziemniaczanej

1 bukiet brokuła
1 szkl jogurtu naturalnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
cukier


1.  Zimne ziemniaki (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej) przepuszczamy razem z serem przez maszynkę do mielenia. Na stolnicę wysypujemy mąkę i wyrzucamy na nią zmielony twaróg z ziemniakami, wbijamy 2 jajka i dodajemy ok 5 łyżek mąki ziemniaczanej.


2.  Ciasto wyrabiamy szybko, ale dokładnie. Masa nie powinna się kleić, ale też nie może być zbyt twarda. Jeżeli istnieje potrzeba, ciasto delikatnie podsypujemy mąką, jeszcze chwilę wyrabiamy i formujemy z niego kulę.


3. Z ciasta odcinamy 1/3 części i rolujemy z niego zgrabny wałek, który następnie kroimy w małe kluseczki. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.


4. Leniwe gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny oleju (nie wszystkie na raz, bo się pozlepiają). Gaz pod garnkiem powinien być średni - woda z kluskami nie może wrzeć. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok 20 sekund i wyciągamy łyżką cedzakową.

5. Brokuły gotujemy na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, przelewamy zimną wodą, a następnie kroimy na drobne kawałki. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Jogurt mieszamy z podsmażoną cebulą i brokułem.

6. Kluski podajemy polane sosem brokułowym.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz:

  1. Uwielbiam leniwe i kocham brokuły. Mniam ...
    Zapraszam do mnie po przepis też robiłam pierogi.

    OdpowiedzUsuń