20 sty 2015

Pizza na pełnoziarnistej mące


Często jadacie pizzę? Wolicie ją zamówić, czy sami robicie?
Czasami miewam dni z ogromnym leniem, kiedy marzę tylko o tym, aby ktoś podał mi jedzenie pod nos. Na szczęście mój Mąż całkiem nieźle radzi sobie w kuchni, chociaż pizzy jeszcze nie miał okazji robić :) Gdy już jednak najdzie nas na nią ochota, rzadko ją zamawiamy (z powodu będzie ,, za godzinę", które przeciąga się do półtorej albo i dłużej:) ), a robimy. Najbardziej lubimy na cienkim spodzie, chrupiącą z sosem winegret i świeżymi dodatkami. Tym razem jednak odstąpiłam od tradycji i upiekłam pełnoziarnistą pizzę z minimalną ilością składników, a do tego (SZOK!)... bez żółtego sera! I chyba pierwszy raz mi go nie brakowało :))))

Składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
350 ml ciepłej wody
20 dag świeżych drożdży

1 op. mozzarelli
1 pomidor
1 łyżka kaparów
zioła prowansalskie

sos:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
sól, pieprz, majeranek


1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki przesiewamy, wsypujemy sól, cukier, dolewamy oliwę z oliwek i drożdże z wodą. Całość zagniatamy dłońmi lub hakiem. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką pszenną (u mnie to było ok 1/2 szklanki). Ciasto po wyrobieniu powinno być nadal miękkie, ale nie bardzo lepkie. Odstawiamy pod przykryciem na ok 30 minut.

2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Gdy wszystko się ładnie zarumieni, wlewamy przecier pomidorowy. Sos podgrzewamy na małym ogniu ok 15 minut (woda musi odparować, sos wyraźnie zgęstnieje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

3. Wyrośnięte ciasto na pizzą delikatnie i bardzo krótko wyrabiamy (możemy podsypać lekko mąką), a następnie rozciągamy lub wałkujemy naoliwionym wałkiem. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.


4. Po 15 minutach ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim mozzarellę, pokrojonego w cienkie plastry pomidory. Pieczemy w NAJWYŻSZEJ temp. jaką ma nasz piekarnik i od tego zależy czas pieczenia. Pizza musi się zarumienić, a boki wyrosnąć i nie uginać się pod naciskiem. Gotową pizzę posypujemy ziołami prowansalskimi.



2 komentarze: