15 sty 2015

Zapiekanka z kurczakiem i kaszą pęczak



Idealne danie dla zabieganych - jednogarnkowe, a do tego jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.



Składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 szklanka kaszy pęczak
2 pomidory
1 słoik passaty pomidorowej (500 ml)
1/2 szklanki bulionu drobiowego/wody
2 łyżki masła
żółty ser
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, oregano


1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obficie posypujemy papryką słodką i czerwoną, solą i pieprzem.Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

2. Passatę pomidorową z bulionem doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Kaszę pęczak gotujemy wg. przepisu podanego na opakowaniu.

3. Cebulę obieramy i kroimy na drobne piórka. Z papryki i pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na drobną kostkę. W dużym rondlu (u mnie wok) roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę z papryką, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kurczaka i całość smażymy ok 5 minut. Gdy mięso lekko się podsmaży dodajemy odcedzoną kukurydzę, kaszę pęczak. świeże pomidory i sos pomidorowy. Całość jeszcze chwilę posmażamy, a nastęnie przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

4. Całość zapiekamy ok 50 minut w 190*C. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.




2 komentarze:

  1. Pyszna jest:) Dziś robię ja juz kolejny raz. Mój synek się nią zajada i woła o dokładkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam!

      Usuń