13 sty 2015

Schab w soli




To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. 
Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.



Składniki:

2 kg schabu
5 ząbków czosnku
1/2 słoika musztary dijon
opakowanie ziół prowansalskich
1/2 kg soli



1. Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy mięso od góry i od spodu. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.

2. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami w kolejności: czosnek - musztarda - zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

3. Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg soli. Spód rękawa w którym znajduje się mięso odcinamy. Schab układamy na soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).




4. Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.






8 komentarzy:

  1. zapisuję do zrobienia na jakiej uroczystości domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie kupuję sklepowych wędlin. Domowe są o wiele lepsze i wiem co jem :) Twój schab wygląda super pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i właśnie o to chodzi :) Samo zdrowie!

      Usuń
  3. A jak je potem przechowujesz? Z takiego dużego schabu to dużo plasterków na chlebek będzie. czy czesc mrozisz , czy masz inne sprawdzone sposoby?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj mięso kroję w plasterki i chowam do pojemnika utrzymującego świeżość i do lodówki. Takie domowe mięsko nie psuje się szybko. A gdy zdarzy się, że go nie zjemy do chleba to przyrządzam sos i mam gotowy obiad. mrozić zdecydowanie odradzam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Czy taki schab mozna wlozyc do sloikow i zabrac w trase?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie.. co innego, gdyby ze schabu zrobić konserwę :) Pozdrawiam

      Usuń