11 sty 2015

Racuchy drożdżowe z jabłkami i musem brzoskwiniowym



Racuchy to świetny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad. Są idealnie puszyste, miękkie o lekko słodkim posmaku. Podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem, a z musem brzoskwiniowym smakują  wprost wybornie. Szczególnie polecam dla małych niejadków :)


Składniki:

Racuchy:

270 g mąki pszennej
270 ml ciepłego mleka
2 - 3 dag świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 jajko
3 jabłka

Ponadto:

1 puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder
olej


1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy dołek i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę ciepłego mleka. Całość przykrywamy ścierką i wstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

2. Gdy zaczyn wyrośnie, wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. (u mnie piekarnik nagrzany do 30*C).

3. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je na cienkie plasterki i dorzucamy do masy. Racuchy smażymy na tłuszczu z każdej strony (mały ogień - inaczej spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe!). Porcje na patelnie nakładamy dwoma łyżkami - ciasto jest kleiste. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.


4. Brzoskwinie odsączamy z syropu i mielimy w blenderze na gładki mus. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem i polane musem brzoskwiniowym.

Smacznego :)






Źródło: przepisy na racuchy - kuchnia lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz