28 sty 2015

Czekoladowe naleśniki z serem



Czekoladowe naleśniki z serem i owocami polane syropem klonowym... Takie naleśniki to istna rozpusta, któż im się oprze? Koniecznie wypróbujcie! :)))

Składniki:

naleśniki:

3jajka
50 dag gorzkiej czekolady
500 ml mleka
200 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka gorzkiego kakao

masa serowa:

250 g sera
4 jajka
2 łyżki rodzynek
1 łyża kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru


1. 100 ml mleka podgrzewamy i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Mąkę, jajka, cukier, kakao, mleko i czekoladę łączymy ze sobą, a następnie chwilę ubijamy (mikserem lub trzepaczką). Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.

2. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z dodatkiem cukru na puszystą, jasną masę. Rodzynki i skórkę pomarańczową siekamy na drobne kawałki i dodajemy razem z serem i ubitą pianą z białek do żółtek. Na koniec wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy.

3. Naleśniki nadziewamy serem i obsmażamy z obydwu stron. Podajemy z owocami i syropem klonowym, bitą śmietaną, lub ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz