29 sty 2015

Schabowe kieszonki ze szpinakiem i prosciutto



Tym razem na obiad zrobiłam efektowne i bardzo smaczne kieszonki schabowe ze szpinakiem i szynką prosciutto. Jest to moja dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad.
Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np. śliwkami, morelami, kapustą, serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercą inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)

Składniki:

4 plastry schabu
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
4 plastry szynki prosciutto
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra

do panierki:

jajko
mąka
bułka tarta

1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster nacinamy tworząc tzw. kieszonki ( ważne, aby schab miał odpowiednią grubość, ok 2 - 3 cm, inaczej może się rozpaść). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na niego szpinak i podsmażamy. Gdy szpinak się poddusi, doprawiamy go solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Każdego kotlecika nadziewamy 1 plastrem szynki prosciutto i 1 łyżką szpinaku. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.



3. Kieszonki smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.




3 komentarze:

  1. Ja robię takie, ale bez panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. będę musiała spróbować, z pieczarkami i serkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne kotleciki. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń