Zazwyczaj, gdy piekłam tort robiłam go tradycyjnie na białym klasycznym lub kakaowym biszkopcie. Tym razem mając znacznie więcej czasu niż zwykle zatopiłam się w internecie w poszukiwaniu przepisu na tort makowy. Najbardziej zainspirował mnie przepis na wykwintny tort makowy z bloga http://www.poezja-smaku.pl/. Korzystając z tej receptury upiekłam jedynie biszkopty, ponieważ przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.
Składniki:
biszkopt makowy:
10 jajek
40 dag sparzonego i zmielonego 3 krotnie maku
1 szklanka cukru
2 łyżeczki wanilii
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
biszkopt orzechowy:
6 jajek
5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kawowo - czekoladowy:
1 opakowanie palmy (z murzynkiem)
2 kostki masła (co najmniej 80% tłuszczu!)
1 żółtko
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
2 łyżki wrzątku (!)
poncz:
1/4 szklanki rumu
1/4 szklanki spirytusu
reszta herbaty z cytryną i cukrem
polewa czekoladowa:
400 g cukru
150 g gorzkiego kakao
250 g śmietanki 30%
250 g wody
15 g żelatyny
1. Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
2. Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
3. Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.
4. Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.
5. Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.
Wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuń