15 sie 2014

Szynka wieprzowa w piwie


Po powrocie z wakacji czas na powrót do intensywnego gotowania. Podczas urlopu odkryłam u siebie nową pasję, a jest nią.... szycie :)) Na razie jestem na etapie nauki, ale wiem, że cierpliwość i szczere chęci to droga do sukcesu (sukienkę i pokrowiec na papier już udało mi się stworzyć ;)).
Dzisiaj pozostaję jednak moim największym hobby (i obowiązku) i chcę zaprezentować szybki, świąteczny obiad, a dokładniej jego najistotniejszą część. Do mięsa podałam tłuczone ziemniaki, fasolkę szparagową, ziemniaki i mizerię. Dla chętnych głodnych przygotowałam jeszcze jasny sos pieczeniowy.

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 szklanka piwa np. carlsberg
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, papryczka chilli, majeranek, wegeta


1. Szynkę wieprzową dokładnie oczyszczamy i nakłuwamy widelcem. Przyprawy i oliwę mieszamy w misce, a następnie nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem, obkładamy cebulą i dodatkowo nacieramy wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość marynujemy ok 1 godz.


2. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go rozgrzewamy ( do 180*C). Mięso pieczemy ok 1,5 godz co jakiś czas polewając je powstałym z pieczenia sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



2 komentarze:

  1. Mmm... Wygląda bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój narzeczony przygotował taką pieczeń z okazji Dnia Kobiet :) Na prawdę było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń