31 lip 2014

Kajzerki - buleczki sniadaniowe



Leniuchowania ciag dalszy. Pogoda przez ostatnie dni nas nie rozpieszczala, ale czas spozytkowalismy na spacery, gry i zakupy (czyli to, co kobiety kochaja najbardziej :-))) ) Dzisiaj jest pierwszy dzien, jak swieci sloneczko, dlatego lada chwila zbierzemy sie na plaze. Chcac spedzic tam caly dzien warto zaopatrzyc sie w prowiant, stad tez wpadlam na pomysl upieczenia kajzerek. Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).

Przepraszam za brak polskich znakow :-) Wszystko poprawie zaraz po powrocie do Polski :-)


Skladniki:

500 g maki pszennej
250 ml cieplej wody
1,5 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli
1 jajko
3 dag swiezych drozdzy
2 lyzki roztopionego masla

1. Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.

2. Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.



3. Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.



4 komentarze: