5 lip 2014

Sałatka z bobem i słodkim sosem winegret


Prawie codziennie robię sałatki, ale zanim zdążę uwiecznić je na zdjęciu to już znikają, dlatego mam ich tak mało na blogu :) Wczoraj przy okazji grilla postanowiłam zrobić do niego sałatkę, a że w lodówce zalegał mi kilogram młodziutkiego bobu, to pomyślałam.... dlaczego by go do niej nie wykorzystać? Sałatka wyszła bardzo smaczna, smak bobu pamiętam z dzieciństwa, miękki, dobrze przyprawiony, a czasem nawet podawany z masełkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja wersja letniej sałatki.

Składniki:

1/2 kg bobu
10 pomidorków koktajlowych
1 mniejsza cebula
4 cm pasek boczku (lub salami)
250 g mix sałat z rukolą

sos winegret:

1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz


1. Bób gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2 ok 15 minut Woda musi być posłodzona i posolona. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na szerokim talerzu.

2. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, a boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiamy na patelni.

3. Oliwę z oliwek i miód podgrzewamy w mikrofalówce tak, aby się dokładnie ze sobą połączyły, dodajemy ocet, sól i pieprz.

4. Na sałacie układamy wytopiony boczek (lub salami), posypujemy cebulką i pomidorkami. Na wierzchu kładziemy zimny bób i wylewamy sos winegret. Sałatka idealnie pasuje do grilla.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz