3 lip 2014

Pulpety w sosie pomidorowym

 
Tradycyjne pulpeciki w sosie to istna uczta dla podniebienia. Mięso mielone, por, cebulka i sos pomidorowy - to połączenie na pewno na dłużej zagości w moim menu. Można je podawać z ulubionymi dodatkami: kaszami, tłuczonymi ziemniakami, a nawet chlebem, a sos dowolnie urozmaicać (np. dodać oliwki, suszone pomidory itp.).

Składniki:

ciemniejsza część z 1 pora
1 średnia cebula
olej
1 kg mięsa wieprzowo - wołowego
3 ząbki czosnku
10 łyżek mleka
ok 8 - 10 łyżek bułki tartej (mięso nie może być wodniste)
sól, pieprz, wegeta, majeranek
mąka pszenna

sos:

1/2 słoika passaty tradycyjnej
250 ml ml wywaru mięsno - warzywnego (u mnie wywar spod żeberek, ale jest on obojętny)
3 listki świeżej bazylii
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

1. Mięso mielone przekładamy do miski. Pora dokładnie płuczemy i razem z cebulą kroimy na drobne piórka, a następnie podsmażamy na oleju ok 5 minut.

2. Do mięsa dodajemy wystudzone warzywa, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, mleko i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy ręką lub mieszadłem od miksera. Odstawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie lepimy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.

3. Passatę przelewamy do dużego rondla, wlewamy wywar mięsno - warzywny, dodajemy płatki chilli, majeranek i świeżą bazylię. Sos doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone pulpeciki wkładamy do przygotowanego sosu i podgrzewamy ok 15 minut na bardzo małym ogniu.

4. Pulpeciki podajemy z makaronem, ryżem, kuskusem lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje do nich świeża sałatka z rukoli lub sałaty masłowej :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz