20 lip 2014

Piknikowy chlebek ziołowy - PYSZNY!

 
Korzystając ze słonecznego weekendu wybraliśmy się z rodziną na piknik połączony z wypoczynkiem na plaży i nocą pod namiotami. Wieczór udał się fantastycznie, kiełbaski z grilla, sałatka z tortellini i chlebek ziołowy rozniosły swój intensywny aromat tak, że w nocy postanowiły odwiedzić nas dziki. Jeden z nich nawet chciał wejść do namiotu, ale na szczęście szybko zmienił zdanie :-)

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
250 ml letniego mleka
30 g drożdży
2 łyżeczki soli ziołowej
2 łyżki posiekanego koperku


1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Mąkę łączymy z solą ziołową i koperkiem, wlewamy mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub hakiem. Ciasto musi być elastyczne, ale nie za suche. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłego mleka.

2. Ciasto dzielimy na 2 części, rolujemy wałki i kroimy na 6 części. Z każdej części formujemy kulkę i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 15 - 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placuszek, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut.




1 komentarz: