22 lip 2014

Klopsiki z łopatki z sosem kurkowym


Uwielbiane przez każdego pyszne i soczyste klopsiki w towarzystwie kurek idealnie nadadzą się na elegancki obiad. Dzięki użyciu zmielonego mięsa z łopatki (a nie gotowego mielonego) pulpety są zbite i bardzo soczyste, podczas duszenia nie rozpadają się. 

Składniki:

500 g mięsa z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz, wegeta
100 g żółtego sera w kostce
mąka do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia

3 łyżki masła
250 ml śmietanki 30%
250 g świeżych kurek
400 ml rosołu (może być z kostki)
pieprz, sól


1. Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w blenderze. Cebulę siekamy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą i pietruszką.

2. Z gotowej masy lepimy pulpety i każdy z nich nadziewamy paskiem żółtego sera, a następnie dokładnie obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.


3. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki. Gdy grzyby lekko zmiękną wyciągamy je łyżką cedzakową i na tą samą patelnię układamy klopsy, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok
25 - 30 minut. Przed podaniem do całości dodajemy kubek słodkiej śmietanki, kurki i gotujemy jeszcze ok 15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Danie można posypać startym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, aby nie było zbyt ciężkie :)




4 komentarze:

  1. Uwielbiam klopsiki, z kurkami nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie Ci wyszły, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, klopsy wyszły super; jak nie mam kurek, robię z pieczarkami

    OdpowiedzUsuń