23 maj 2014

Makaron z pesto ze szparagów


Dzisiaj miałam bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu. Na szczęście nie brakuje u mnie nigdy warzyw. W całej stercie wspaniałości wynalazłam szparagi. W połączeniu ze świeżym aromatem rukoli i czosnkiem smakowały wyśmienicie.

Składniki:

8 sztuk szparagów
125 g rukoli
1 ząbek czosnku
5 łyżek startego parmezanu
10 dag żółtego sera
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

makaron spaghetti


1. W dużym garze gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Od szparagów odcinamy główki, resztę kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty, a następnie łyżką cedzakową wykładamy.

2. Do blendera wrzucamy 2/3 rukoli, dodajemy czosnek, sery, oliwę, przyprawy i ugotowane szparagi. Wszystko dokładnie mielimy blenderem na krem. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dodać odrobinę wody spod makaronu.

3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 minutę przed zakończeniem gotowania wrzucamy główki szparagów. Całość cedzimy, mieszamy z sosem, dekorujemy główkami szparagów i rukolą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz