21 maj 2014

Szybkie i łatwe krokiety z kapustą i grzybami


 Uwielbiam krokiety. Jak za tymi z mięsem nie przepadam, tak z kapustą i grzybami mogłabym jeść na każdy posiłek dnia :) Zawsze podaję je z letnim barszczem.
W składnikach podany jest kminek, wiem, że większość z Was go nie lubi, ale niestety jest on konieczny, aby kapusta stała się mniej ciężkostrawna. Na szczęście istnieje sposób, aby zniwelować jego smak.


Składniki:

Naleśniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli i pieprzu


Farsz:

400 g kiszonej kapusty
250 g pieczarek
1/4 szklanki suszonych grzybów (zalanych wrzątkiem do 1/2 wys. szklanki)
2 duże cebule
sól, pieprz, wegeta, majeranek
1/3 łyżeczki kminku (kminek trzeba bardzo drobno posiekać!!!)


1. Jajka, mleko, mąkę, olej, sól i pieprz miksujemy dokładnie na jednolitą konsystencję, którą przecedzamy przez sitko. Masę odstawiamy na ok 20 min. W tym czasie robimy farsz.

2. Kiszoną kapustę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok 10 minut. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niej cebulę. Gdy się lekko zeszkli doprawiamy ją wegetą, majerankiem i dorzucamy do niej pieczarki. Całość podsmażamy ok 8 minut (nie dusimy!). Pieczarki muszą się zarumienić, a nie udusić.

4. Kiszoną kapustę dokładnie przecedzamy i wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niej cebulę z pieczarkami, suszone grzyby razem z wodą i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



5. Gdy farsz już jest gotowy, smażymy naleśniki, które następnie nadziewamy kapustą z grzybami. Naleśniki zwijamy na krokiety, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej ze stron.








Ważne!

Olej po smażeniu KAŻDEJ PORCJI trzeba przecedzić przez sitko, ponieważ bułka, która się kruszy bardzo szybko się spala i przypala kolejne krokiety.


1 komentarz:

  1. CZY kapusta nie jest za twarda bez gotowania czy smażenia?

    OdpowiedzUsuń