1 lut 2016

Krem pomidorowy z bazylią i sokiem z pomarańczy



Aksamitna, kremowa i delikatna zupa krem jest tak prosta, że każdy amator przyrządzi ją w 15 minut. Wspaniała o intensywnym smaku i kolorze, wyborna o każdej porze roku, nadaje się na obiad lub kolację. Zachwyci każdego miłośnika włoskich smaków.  I w tym momencie tradycyjna pomidorowa może schować się do lamusa. Polecam! :-) 

Wyzwanie z kuchnią Lida przepis I:

Składniki:

1 l przecieru pomidorowego - obojętnie jakiego. Ja użyłam domowego z kukurydzą i ananasem
1 puszka pulpy pomidorowej z ziołami
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
ok 1/2 l bulionu warzywnego/drobiowego
1 duży pomidor
1 łyżka cukru
sól, pieprz
płatki peperoncino
przyprawa uniwersalna
świeża bazylia
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki liści laurowych


1. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy puszkę pomidorów w zalewie, sparzonego pomidora bez skórki, bulion, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut.

2. Po tym czasie zupę mielimy bardzo dokładnie blenderem na krem i przecieramy przez gęste sito.

3. Do tak przygotowanego kremu wlewamy sok pomarańczowy i przyprawiamy cukrem, pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną i płatkami peperoncino. Zupę gotujemy ok 10 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii. Krem fantastycznie smakuje z makaronem.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz:

  1. kremy pomidorowe to ja zawsze bardzo chętnie przygotowuje.

    OdpowiedzUsuń