2 lut 2016

Makaron z klopsami i sosem pomidorowym



Makaron jest idealną propozycją dla tych, którzy lubują się we włoskiej kuchni. Podany z pysznym sosem pomidorowym i klopsikami stanowi sycący obiad. Świeżości doda mu rukola i świeże listki bazylii. Pyszności!

Wyzwanie z kuchnią Lidla przepis II:

Składniki:

klopsiki:
1 kg mięsa mielonego (500 g z indyka i 500 g wołowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz i cukier do smaku

makaron spaghetti
rukola
oliwa z oliwek
mąka do obtoczenia klopsików



1. Mięso mielone doprawiamy solą, przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy. Z mięsnej masy formujemy małe małe klopsiki i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron smażymy pulpety.

2. Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, oliwę, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie mielimy w blenderze, dodajemy zioła, sól, pieprz i cukier.

3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zmięknie, odcedzamy go, ale w żadnym razie nie przelewamy zimną wodą. Przed podaniem polewamy sosem, posypujemy rukolą, bazylią i obkładamy pulpecikami.



SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz