12 gru 2015

Indyjska zupa pomidorowa



O stokroć smaczniejsza pomidorowa od naszej... intensywna, o orientalnym, ostrym smaku. Idealnym dodatkiem do niej będzie oczywiście własnoręcznie upieczony chlebek naan :-) Nie dość, że przepyszna to i bardzo zdrowa (zresztą jak cała indyjska kuchnia - jedna z najzdrowszych na świecie!). Koniecznie wypróbujcie :-)

Składniki:

2 puszki pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chilli
400 ml wody
3 cm kawałek imbiru
1 liść laurowy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
2 łyżki oliwy z orzechów arachidowych


1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i podsmażamy na niej pokrojone warzywa. Po ok 5 minutach dodajemy pokruszony liść laurowy, pokrojoną papryczkę chilli, kmin, kolendrę i garam masala. Podsmażamy 5 minut.  Po tym czasie dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i wodę. Zupę gotujemy na średnim ogniu 20 minut.

2. Gdy zupa lekko przestygnie dokładnie mielimy ją blenderem. Doprawiamy do smaku solą.

3. Zupa idealnie smakuje z chlebkiem naan z czarnuszką.


SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz