15 paź 2015

Golden syrup muffins z pierniczkami



W mojej kuchni zrobiło się już całkiem jesiennie. Gorące zupy to nieodzowny element codziennego obiadu, ciasta pachnące cynamonem i wanilią, a do tego herbata z pomarańczą i goździkami towarzyszy nam już prawie co wieczór.
Tym razem padło na pyszne, wilgotne pierniczkowe muffinki z golden syrup i gorzkim kakao. Do szklanki mleka jak znalazł :-)

Składniki:

450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g golden syrup
1/2 łyżeczki soli
500 ml kefiru lub maślanki
160 ml oleju
1 szkl pokruszonych pierników w lukrze
2 jajka

cukier puder i gorzkie kakao do posypania


1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka razem z golden syrup, kefirem i olejem lekko ubijamy, a następnie dodajemy mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy pokruszone pierniki i dokładnie mieszamy.

2. Papilotki na muffinki wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości i pieczemy ok 20 - 25 minut w 200*C przy funkcji termoobiegu.

3. Przed podaniem babeczki posypujemy cukrem pudrem i gorzkim kakao.


SMACZNEGO :-)







3 komentarze:

  1. Śliczne muffinki! Sporo tego golden syropu- kupujesz gotowy , czy własnej produkcji ? A czy można go czymś innym zastąpić ? Czy pokruszone pierniczki są jakoś widoczne w babeczkach?Mnóstwo tych pytajników, ale zamierzam je upiec i chciałabym dokładnie wszystko wiedzieć, Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Golden syrup robię sama - jest dużo tańszy i naprawdę łatwy w przygotowaniu. W internecie jest na niego pełno przepisów, na pewno znajdziesz jakiś dla siebie :) nie radziłabym go zastępować. Pierniczki są wyczuwalne bardzo dobrze pod warunkiem, że nie pokruszysz ich na miał. W razie pytań służę pomocą :-)

    OdpowiedzUsuń