7 paź 2015

Sajgonki z tofu


Pyszne danie z kuchni azjatyckiej z dodatkiem tofu idealnie może wkomponować się na stałe do wegańskiego menu. Sajgonki można smażyć na głębokim oleju, ale ja chcąc odchudzić mój dzisiejszy obiad pominęłam ten etap. Cienki naleśniczek z warzywnym farszem nasiąknięty tłuszczem? To nie dla mnie :-)

Składniki:

8 płatów papieru ryżowego
1 marchew
1/2 dużej kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
ser tofu - 2 opakowania
1 cebula
cebula dymka
olej sezamowy
sól

sos Tao Tao chili z ananasem

sałatka:

liście szpinaku baby
kilka suszonych pomidorów
olej spod suszonych pomidorów
prażone ziarna słonecznika


1. Kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w zgrabne słupki.

2. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju sezamowego i podsmażamy na nim warzywa. Przyprawiamy do smaku solą i sosem chili z ananasem. Farsz studzimy.

3. Tofu kroimy w słupki. Każdy płatek papieru ryżowego smarujemy wodą. Na środek układamy 1 łyżkę farszu warzywnego, tofu i cebulę dymkę. Sajgonkę zwijamy podobnie do gołąbka.

4. Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Sajgonki są idealne zaraz po przyrządzeniu, ale równie dobrze można je odgrzać w mikrofali lub na parze.


SMACZNEGO :-)








1 komentarz:

  1. Twoje podejście do przygotowania sajgonek jest naprawdę inspirujące, zwłaszcza pomysł na pominięcie smażenia w głębokim oleju! Zdecydowanie sprawia to, że danie jest lżejsze i zdrowsze, a jednocześnie pełne smaku dzięki dodatkowi oleju sezamowego i sosu chili z ananasem. Takie sajgonki z warzywnym farszem i tofu brzmią idealnie na wegański posiłek, który jest i sycący, i bogaty w warzywa.

    OdpowiedzUsuń