6 paź 2015

Jesienna wersja Pani Walewskiej



Zupełnie inna, bardziej jesienna wersja Pani Walewskiej bardzo nam zasmakowała. Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, kwaskowatość powideł i lekki krem to zdecydowanie idealnie połączenie. Ciasto wymaga poświęcenia mu czasu i pracy, ale uwierzcie mi, że warto.


Składniki:

kruche ciasto:

4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
6 żółtek
350 zimnego masła

warstwa orzechowa:

5 dag ziaren słonecznika
5 dag posiekanych migdałów
5 dag posiekanych orzechów włoskich
5 dag posiekanych orzechów nerkowca
1 słoik powideł śliwkowych

beza:

6 białek
1 szkl cukru

krem budyniowy:

500 ml pełnego mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
150 g masła 82% w temp. pokojowej
100 ml orzechówki

polewa czekoladowa:

200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki serka homogenizowanego
3 łyżki śmietanki 30%

chrupiąca posypka:

1 szkl łuskanego słonecznika
1/3 szkl brązowego cukru



1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, cukry i żółtka. Całość wyrabiamy dłońmi albo za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 1,5 godziny.

2. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, dzielimy je na dwie części. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Piana musi być sztywna i lśniąca. Blachy o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ich dna ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy powidłami śliwkowymi (pół słoika na blachę), wykładamy bezy i posypujemy wymieszanymi orzechami. Placki pieczemy w 180*C ok 45 minut. Ciasto należy dać na 2 poziom w piekarniku, inaczej warstwa orzechowa może się przypalić. Blaty dokładnie studzimy.

3. Krem budyniowy: 1 szkl mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrami. Gdy mleko zacznie buzować, wlewamy mieszankę budyniową i trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do CAŁKOWITEGO wystudzenia.

4. Masło  temp. pokojowej ubijamy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na końcu wlewamy wódkę i chwilę miksujemy.

5. Na 1 blat wylewamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem orzechami do dołu.

6. Składniki na polewę łączymy ze sobą i podgrzewamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na patelnię wysypujemy cukier trzcinowy. Gdy się roztopi, dodajemy słonecznik i szybko mieszamy. Posypkę studzimy.

7. Na ciasto wylewamy polewę i posypujemy ją chrupiącą posypką. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz