20 paź 2015

Żyrafa - chałka kakaowo - waniliowa



Pyszna na śniadanie, pyszna do kawy, pyszna na kolację... chałka żyrafa nie tylko cieszy oczy ale także podniebienie. Bardzo prosta w wykonaniu, choć długo wyrasta. Miękka, aromatyczna, z wanilią i kakao.

Składniki:

400 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g cukru waniliowego
60 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Ponadto:

20 g gorzkiego kakao
40 ml mleka
3 łyżki cukru
1 jajko do posmarowania ciasta


1. Z drożdży, 4 łyżek mąki, cukru waniliowego i odrobiny mleka robimy rozczyn (Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, sól, wanilię i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy.

3. Ciasto dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Kakao mieszamy z podgrzanym mlekiem i cukrem, a następnie dodajemy do pozostałej, większej części ciasta i dokładnie wyrabiamy. Drugą cz. ciasta również oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

4. Gdy ciasto wyrośnie, lekko je przerabiamy i dzielimy na 5 równych części z każdego koloru. Najlepiej jest użyć do tego wagi. Kulki ciasta jasnego rozwałkowujemy na długość ok 50 cm (ma być wąskie i długie), a z kulek ciasta ciemnego tworzymy wałki również tej samej długości, które następnie kładziemy na cieście jasnym i zawijamy jak rolady.

5. Każdą z rolad przecinamy na pół i układamy piętrowo w keksówce o wymiarach 12x32 cm. Ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w 170*C.


SMACZNEGO :-)






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz