4 mar 2015

Pieczone bataty z boczkiem i szczypiorkiem


Pieczone bataty stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, mogą również być serwowane jako osobne danie np z jajkiem i kefirem. Ich słodki smak rewelacyjnie współgra ze słonym, chrupiącym boczkiem. Ja mojego słodkiego ziemniaczka podałam z roladkami z polędwicy wieprzowej w sosie śliwkowym. Przepis jest bardzo prosty, zawiera tylko 3 główne składniki, a zachwyca wyjątkowym smakiem :)


Składniki:

3 duże słodkie ziemniaki (tej samej wielkości)
wędzony boczek - brałam ,,na oko", ok 10cm pasek
pęczek szczypiorku
woda
folia aluminiowa
wysoka blaszka



1. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Bataty dokładnie szorujemy z całego brudu, nakłuwamy nożem, a następnie owijamy w folię aluminiową. Do wysokiej, ale nie za szerokiej blachy wkładamy ziemniaki i zalewamy je do połowy wysokości ciepłą wodą.

2. Ziemniaki pieczemy ok 1 - 1,5h (zależy od wielkości), a na 10 minut przed końcem odwijamy folię i pozwalamy zarumienić się skórce. Jeżeli nie jesteście pewni, czy ziemniaki są gotowe, najlepiej jest w nie wbić patyczek i sprawdzić, czy są miękkie. W czasie pieczenia kroimy boczek na małą kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i lekko wytopi.

3. Jeszcze gorące bataty wyciągamy z piekarnika i nacinamy je wzdłuż ostrym nożem. Chwytając dwa końce ziemniaka, lekko ściskamy je do środka tworząc tzw. łódkę. Ciepłe ziemniaki posypujemy boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Można też polać je śmietaną.

SMACZNEGO :)




3 komentarze:

  1. Ależ się teraz stęskniłam za pieczonymi w ognisku ziemniakami... Wersja z piekarnika też fajna i na dodatek z pysznymi batatami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, ale stawiam, że smakują jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. bataty są bardzo słodkie i dla mnie najlepiej smakują ze śledziem w śmietanowej sałatce z cebulka i ogórkiem!Polecam!

    OdpowiedzUsuń