6 mar 2015

Biała kiełbasa



Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.



Składniki:

1kg mięsa z łopatki
1kg szynki wieprzowej
1kg boczku surowego (jeżeli jest tłusty, słoninę pomijamy)
kawałek słoniny
4 i 1/2 łyżki soli
3 łyżki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
1op. majeranku
1 cała główka czosnku (ok 10 ząbków)
ok 7m jelit wieprzowych

1. Mięso z łopatki, szynkę i boczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całość, razem ze słoniną kroimy w kostkę, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Połowę mięsa mielimy jeszcze raz.

2.Gotową masę doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Masę mięsną mieszamy za pomocą dłoni lub mikserem z odpowiednią końcówką. Podczas wyrabiania konieczne będzie dolewanie zimnej wody (ja dodałam 2 szklanki), masa musi być jednolita, ale nie wodnista. Jelita przed napełnianiem musimy wymoczyć w zimnej wodzie ok 10 minut.


3. Gotową masą napełniamy mokre jelita. Na jego początku, a później na końcu robimy supełek. Kiełbasę zaparzamy w wodzie o temp. ok 70 - 75*C przez 25 minut.




UWAGI:

Białą kiełbasę możemy doprawić ulubionymi przyprawami. Ja najchętniej używam majeranku, czosnku, soli i pieprzu. Kiełbasa jest bez soli peklowej, wiec od razu po jej doprawieniu należy napełnić jelita i ją zaparzyć.




4 komentarze:

  1. Skorzystałam z Twojego przepisu i zrobiłam na Wielkanoc kiełbasę wg Twojego przepisu. Teraz już nikt nie będzie chciał jeść kupnej kiełbasy. Wyszła idealna w smaku, nic nie zmieniałam, jedynie nie dodałam słoniny.
    Dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że w tym roku też posłuży :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ale z tą solą to lekka przesada,tak słona,że nie nadaje się do zjedzenia i musiałem jeszcze dołożyć 2 kg mięsa.

    OdpowiedzUsuń