23 lut 2015

Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami


Wiem wiem, że to kolejny barszcz w mojej kolekcji, ale nic nie poradzę na to, że tak uwielbiamy z Mężem tę zupę :) Ta wersja akurat powstała całkiem przez przypadek, przy myciu lodówki znalazłam w niej 2 duże, schowane między innymi warzywami buraczki, które musiałam jak najszybciej zużyć, inaczej musiałyby wylądować w koszu.
Barszcz z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszny, ma piękny, malinowy kolor, może być podawany na zimno jak i na ciepło (gorący barszcz zważy śmietankę!).
Z podanych proporcji zupy wystarczy na 4 solidne porcje :)

Składniki:

2 duże buraki
1 jabłko
1 marchewka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 kieliszek octu
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
ok 2 l zimnej wody
kilka ugotowanych ziemniaków


1. Buraki i marchew obieramy, z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i stawiamy na pełnym gazie, ale tylko do momentu zawrzenia.
Garnek z barszczem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.

2. Z barszczu wyciągamy ugotowane warzywa. Buraki scieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.

3. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i kwaśną śmietaną. Od tego momentu barszczu nie można już zagotować, bo śmietana może się zważyć. Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami - pokrojonymi lub utłuczonym, na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO :)





1 komentarz:

  1. Pyszny barszczyk, uwielbiam buraczki :-) świetny kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń