23 lut 2015

Pieczony łosoś z ziołami i cytryną


Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jest niebywale smaczny, aromatyczny, idealny dla osób dbających o linię. Moja propozycja podania tej smacznej ryby tym razem wygląda bardzo prosto i tradycyjnie - pieczona bez tłuszczu z ziołami, z ryżem i ogromną ilością kapusty kiszonej :)



Składniki:


2 filety z łososia (po ok 200 - 300 g)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
mieszanka przypraw: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki bazylii, wyciśnięte 3 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek


1. Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie z każdej strony skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Tak przyprawioną rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy rybę tylko od strony skóry ok. 4 - 5 minut, aż się zarumieni.

3. Podsmażonego łososia wkładamy do folii aluminiowej i szczelnie w nią zawijamy. Pieczemy ok. 15 minut w 200*C z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia łososia jest zależny od jego wielkości, może się skrócić lub wydłużyć. Upieczony łosoś jest lekko różowy, soczysty, dający się podzielić za pomocą widelca na małe kawałki.


SMACZNEGO :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz