2 lut 2015

Szybka sałatka z jajkami i rukolą



Szybka i bardzo zdrowa sałatka, idealna na kolację. Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii, rukola jest bogata w wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy i luteinę, papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę... wymieniać właściwości składników tej sałatki mogłabym jeszcze bardzo długo. W skrócie to wielka bomba witaminowa :))

Często w moich przepisach pojawiają się zioła prowansalskie w młynku. Ta przyprawa zawładnęła moimi kubkami smakowymi już chyba na dobre. Jest niezwykle aromatyczna, pasuje do dań mięsnych, do warzyw i do sałatek. Uwierzcie mi, z ziołami prowansalskimi w torebce nie ma nic wspólnego. Polecam w 100%! :) 

Składniki:

kilka listków sałaty masłowej
garść rukoli
10 pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka
1 łodyga selera naciowego
4 jajka
1/2 czerwonej papryki

oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie w młynku


1. Jajka gotujemy na twardo : do rondla wlewamy tyle wody, aby przykryła jajka. Od momentu zagotowania wody jajka gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie kilka razy przelewamy je zimną wodą.

2. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, obranego ogórka i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroimy w zgrabne słupki, a selera naciowego w półksiężyce. Jajka obieramy i tniemy na 4 części.

3. Na talerzu układamy porwaną w małe kawałki sałatę masłową, rukolę, ogórka, paprykę, selera naciowego i jajka. Całą sałatkę doprawiamy do smaku przyprawami. Przed samym podaniem polewamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

SMACZNEGO :)






3 komentarze: